Minusta

Sonja mäkilä

Laaja-alaista ammattitaitoa

Koska hyvinvointi on kokonaisuus, täytyy oppia ymmärtämään pieniä palasia, joista se koostuu. Olen opiskellut eläinten parissa paljon ymmärtääkseni kokonaisuutta aina paremmin. Oppiminen on elämän mittainen polku, joka ei lopu ikinä.

Olen suorittanut dipl. Koirien ravitsemusneuvoja® -koulutuksen Suomen Eläinterveydenhuolto-opistossa (SETO) vuonna 2014, jolloin aloitin sivutoimenani koirien ravitsemusneuvontapalveluiden tuottamisen asiakkaille toiminimelläni Hyvinvoinnin Belenus. Olen myös mukana kouluttamassa uusi koirien ravitsemusneuvojia. Vuonna 2021 valmistuin SETO:n dipl. Urheilukoirahierojaksi®. Valmistuin kesällä 2024 eläintenkouluttajan ammattitutkinnosta ja saman vuoden syksyllä starttasin eläinten kouluttamisen erikoisammattitutkinnon erikoistumisena työ- ja kilpaeläinten kouluttaminen ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen. Koirien fysiikkavalmentajaksi valmistuin vuoden 2025 alussa. Lisäksi koirien parista löytyy kouluttautumista myös yksittäisistä kursseista mm. sekä koiranohjaamiseen ja -kouluttamiseen sekä nenätyöskentelyyn liittyen. Olen myös luennoinut eri tahoille, kuten seuroille ja viranomaisille, koirien hyvinvoinnista, suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä, stressistä, kouluttamisesta, ravinnosta, jne. Ihmisten kanssa olen opiskellut mm. ryhmäliikunnan ohjaajaksi (Varalan Urheiluopisto) sekä Spartan Academyn Bodyweight -ohjaajaksi ja Fighter Traineriksi.

Erityisiä ammatillisia kiinnostuksen kohteitani on eläimen stressi ja sen vaikutus kokonaisvaltaisesti eläimeen niin ravitsemuksellisten haasteiden ja erityistarpeiden kuin hyvinvoinnin näkökulmasta. Koiran henkinen ja fyysinen suorityskyky sekä tunnetilat ovat myös lähellä sydäntäni. Kouluttamisen osalta erityisosaamistani on koiran hajutyöskentely. Hajujen ja nenänkäytön maailmassa olen työskennellyt sekä siviililajien että virkakoirien parissa. Kouluttajana olen positiivinen ja kannustava, mutta tarkka. Pilkon koulutettavat asiat pieniin paloihin, jolloin koiralla on parhaat mahdolliset edellytykset onnistua tehtävässä ja pysyä motivoituneena. Asiassa kuin asiassa monesti hyvien pohjien luominen vie lopulta parempaan ja nopeampaan lopputulokseen kuin sinne päin kiirehtiminen.

Tiedämme, että ravinnolla on valtava merkitys sairauksien tukihoidossa, suorituskyvyn tukemisessa sekä parhaana alkuna elämään ja kasvuun. Voimme tukea ja parantaa fyysistä hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä vammoja oikeanlaisella fysiikkaharjoittelulla ja hieronnalla. Nämä ovat kuitenkin merkityksellisyydessään yksittäisiä tekijöitä ja kokonaisuus on paljon isompi. Vasta eläintenkouluttajan opinnoista sain laajempaa ymmärrystä isosta kokonaisuudesta ja monista vaikuttavista tekijöistä. Lopulta kaikki liittyy kaikkeen ja palaset ratkaisevat kokonaisuuden.

Koirien ravitsemusneuvoja

Suoritin vuonna 2014 Suomen Eläinterveydenhuolto-opiston (SETO) dipl. Koirien ravitsemusneuvoja® -koulutuksen ja olen työskennellyt siitä asti koirien ravitsemuksen parissa.

Eläinten kouluttaja AT, EAT opiskelija

Valmistuin kesällä 2024 Taitotalosta (ent. Amiedu) eläinten kouluttajaksi (eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinten kouluttamisen osaamisala). Syksyllä 2024 jatkoin opiskelua eläinten kouluttamisen erikoisammattitutkinnossa. Olen keskittynyt erityisesti koirien ja hevosten kouluttamiseen.

Koirien fysiikkavalmentaja

Valmistuin 2025 alussa koirien Fysiikkavalmentajaksi (Move Well). Koulutus antoi hyvät valmiudet monipuoliseen ja kokonaisvaltaiseen fysiikkavalmennuksen räätälöimiseen asiakkaille. Koulutuksessa otettiin huomioon eri kuntokaudet sekä tuki- ja lajiharjoittelut. Koulutus sisälsi myös oman osionsa vesimattoharjoitteluun.

Urheilukoirahieroja

Dipl. Urheilukoirahieroja® -koulutuksen suoritin Suomen Eläinterveydenhuolto-opistossa (SETO) vuonna 2021 ja olen siitä asti hieronut eri rotuisia koiria hyvin erilaisilla taustoilla.

Matkani alalla

Rakkaus eläimiä kohtaan

Koirien ja hevosten kanssa olen harrastanut 15 vuotta. Ensimmäisen oman koirani hankin 17 vuotiaana, mutta pienenä jo lenkitin kaikki naapuruston koirat. Vaikka en pienempänä pyynnöistä huolimatta saanut omaa koiraa, sain kääpiöhamsterin. Hänen arvonsa Leonardo Rubert von Hamstér.

Ensimmäisen koirani kanssa aloitin vuonna 2009 palveluskoiraharrastukseni suojelusta. Tämä laji onkin pysynyt lähellä sydäntäni siitä asti eri muodoissaan. Samaisen koirani kanssa starttasin myös koesuoritukset erikoisjäljellä ja seuraava koira veikin minut mennessään metsäjäljen maailmaan. Myös canicross ja ID-hajutunnistus on tullut tutuksi harrastusmuodoissaan.

Sonja ja Fenu leikkivät yhdessä. Fenu hyppää Sonjaa vasten. Molemmilla on hauskaa
Sonja ja Fenu töissä metsässä. Hyvän jäljen jälkeen hymyilyttää

Suoritin naisten vapaaehtoisen asepalvelukseni sotakoiraosastolla, johon jäin myös palvelukseni jälkeen töihin kouluttamaan uusia sotakoiranohjaajia ja sotakoiria. Tuolloin sain myös ensimmäisen virkakoirani, joka myöhemmin siirtyi kanssani siviiliin harrastuskoiraksi. Sittemmin olen palannut työskentelemään virkakoirien pariin vaikka mahtui noihin välivuosiin muutama rescue -koirakin. Sekä virka- että rescuekoirat opettavat aina valtavan paljon.

Hevosiin olen tutustunut teini ikäisenä aloittaen harrastukseni ratsastuskoulussa. Hevosia on mahtanut matkan varrelle paljon, niin tunneilla, vuokralla, ylläpidossa kuin omanakin. Olen työskennellyt sekä siitos- että kilpatalleilla Suomessa, kuntouttanut sivutyönäni hevosia ja suorittanut osan hevostenhoitajan ammattitutkinnosta.

Sonja palkkaa hevosta ruokapalkalla kädestä