Kouluttaminen
Positiiviseen vahvistamiseen perustuvin menetelmin
Yhteistyöllä tuloksiin
Tavoitteena eläin, jolla on halu tehdä yhteistyötä ihmisensä kanssa. Ei pakottamalla tai pelottelemalla, vaan koska eläin haluaa. Näin rakennamme innokkaasti ja luotettavasti käyttäytyvän eläimen ja lisäämme sekä eläimen että ihmisen hyvinvointia. Sitä saat mitä vahvistat!
Kouluttamisen palvelut
Kysy myös pakettitarjousta pidempään projektiin!
Käytöshaasteet – 1. käynti
Tämä palvelu on tarkoitettu 1. käynniksi, mikäli eläimelläsi esiintyy jonkinlaista haastavaksi koettua käyttäytymistä (ns. ongelmakäytös), joka vaatii kokonaisvaltaista tilanteen kartoittamista. Varatessasi ajan, saat täytettäväksesi hyvinvointikartoituksen. Täytä kartoitus kaikessa rauhassa. Kysymyksiin ei ole olemassa oikeita tai vääriä vastauksia.
1,5 h mittainen käynti sisältää hyvinvointikartoituksen eläimellesi, jonka pohjalta arvioin vaikuttavia hyvinvointitekijöitä sekä itse tapaamisen, jossa pohdimme asioita, jotka ovat jo hyvällä mallilla ja toisaalta kohtia, joita voidaan vielä parantaa. Näiden pohjalta teemme suunnitelman jatkosta. Jatko sisältää tavallisesti mm. yksilöllisesti laaditut kirjalliset koulutus- ja virikesuunnitelmat sekä jatkokäyntejä tilanteen mukaan.
Haasteen lähestymiskulma on aina kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, eläinlähtöisyydessä ja halutun käyttäytymisen positiivisessa vahvistamisessa. Huomaa, että ensimmäisellä käynnillä harvoin pääsemme vielä varsinaisesti kouluttamaan koiraa.
Käytöshaasteet – jatkokäynti
Tämä 60 min mittainen käynti on tarkoitettu käytöshaasteiden 1. käynnin jälkeiseksi tapaamiseksi. Jatkamme haasteen parissa kouluttamalla ja ratkomalla mahdollisesti esiin nousseita pulmia. Mikäli haastavia käytöksiä on ollut useita, voidaan nämä käynnit jakaa käsittelemään myös eri haasteita.
Näitä käyntejä voidaan sopia heti ensimmäisellä kerralla tietty määrä ja koostaa näin koulutuspaketti tai käyntejä voidaan sopia aina tarvittaessa ja tilanteen mukaan.
Yksityiskoulutus – 60 min
Yksityiskoulutus on hyvä valinta, mikäli kaipaat apua esim. lajikoulutukseen, hajutyöskentelyyn tai uuden asian kouluttamiseen aikuiselle tai pennulle. Tunnin aikana ehdimme hyvin myös keskustelemaan kouluttamisesta ja sen teoriasta.
Tämä käynti ei sisällä hyvinvointikartoitusta eikä lähtökohtaisesti kirjallisia suunnitelmia.
Kysy myös pakettia jatkuviin koulutustapaamisiin!
Yksityiskoulutus – 30 min
Yksityiskoulutus on hyvä valinta, mikäli kaipaat apua esim. lajikoulutukseen, hajutyöskentelyyn tai uuden asian kouluttamiseen aikuiselle tai pennulle. 30 minuutin aika on hyvä erityisesti pennuille ja pitempiaikaisessa asiakasuhteessa jatkuvaksi, säännöllisesti toteutuvaksi harjoitteluksi yhdessä.
Tämä käynti ei sisällä hyvinvointikartoitusta eikä lähtökohtaisesti kirjallisia suunnitelmia.
Kysy myös pakettia jatkuviin koulutustapaamisiin!
Ajatusmaailmani eläinten kouluttamisessa
Hyvinvoinnin lisääminen tulisi aina olla tekemisen lähtökohtana. Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä ja fyysisestä olotilasta. Tähän vaikuttavat eläimen mahdollisuudet sopeutua ympäristön tapahtumiin ja olosuhteisiin. Mikäli sopeutuminen ei onnistu tai aiheuttaa eläimelle jatkuvaa tai voimakasta stressiä ja rasitusta, hyvinvointi heikkenee. Mitä enemmän eläin kokee mielihyvän tunteita, sen parempi sen hyvinvointi todennäköisesti on. Hyvinvointiin voidaan vaikuttaa myös mm. pito-olosuhteilla, hoidolla ja käsittelyllä ja siksi onkin tärkeää kartoittaa hyvinvointitekijöitä kokonaisvaltaisesti. Usein jo näihin tekijöihin vaikuttaminen parantaa haastavaa tilannetta huomattavasti ja saattaa jopa olla, ettei varsinaista kouluttamista juurikaan tarvita.
Eläinten kanssa työskennellessä minulle on tärkeää eläimen ja ohjaajan hyvä suhde sekä toimiva vuorovaikutus, jossa eläin haluaa tehdä yhteistyötä ihmisensä kanssa. Kun tekeminen rakennetaan näiden palikoiden pohjalle positiivisen kouluttamisenmenetelmin, vain taivas on rajana yhteiselle palkitsevalle tekemiselle.
Tutkittu tieto tekemisen pohjana
Nykyään on saatavilla paljon tutkittua tietoa eläinten oppimisesta ja hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Olemme saaneet valtavasti lisää tietoa mm. eläinten aisteista, tunteista, kognitiivisista kyvyistä ja kivun tuntemisesta. Tämä tieto auttaa meitä olemaan parempia eläimillemme.
Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että eläin oppii tehokkaimmin, kun toivottua käyttäytymistä vahvistetaan palkitsemalla jollakin eläimelle mieluisalla tavalla (esim. herkku tai leikki). Eläin oppii toki myös silloin, kun sitä rankaistaan ei-toivotusta käyttäytymisestä, mutta rankaisuun ja pakottamiseen perustuviin koulutusmenetelmiin liittyy tutkitusti enemmän ongelmakäyttäytymistä, eläimen hyvinvoinnin heikkenemistä ja ongelmia eläimen ja ihmisen välisessä suhteessa.
Tutkimuksissa on myös havaittu, että usein ihmiset tunnistavat, miltä iloinen koira näyttää, mutta pelon tunnistaminen on vaikeampaa. Jos kouluttaja ei tunnista merkkejä koiran pelosta ja ahdistuksesta, ei hän myöskään voi tunnista menetelmää tai tilannetta, joka aiheuttaa näitä tunteita.
Positiiviseen vahvistamiseen perustuva koulutus lisää eläimen halua olla vuorovaikutuksessa ihmisensä kanssa ja eläimen hyvinvointia mielihyvää tuottavien tunnekokemusten kautta. Oppiminen on myös nopeampaa ja tehokkaampaa ja eläin haluaa olla tilanteessa aktiivinen toimija. Tällainen koulutus myös vähentää ongelmakäyttäytymistä ja stressin kokemista ja vahvistaa eläimen ja omistajan välistä suhdetta.
Nopeampi ja syvempi oppiminen
Eläin oppii nopeammin ja luotettavammin, kun sen hyvinvointi on kunnossa ja käytämme koulutuksessa positiiviseen vahvistamiseen perustuvia menetelmiä.
Halu olla vuorovaikutuksessa ja tehdä yhteistyötä
Kun olemme oikeudenmukaisia ja luotettavia kumppaneita eläimellemme, pystymme rakentamaan yhteyden, jossa eläin itse valitsee työskennellä kanssamme. Usko kun kerron, ettei mikää ole palkitsevampaa kuin tällainen yhteys.
Optimistisuus ja sinnikkyys
Kun eläin luottaa itseensä ja elämään, se on optimistinen uusien asioiden äärellä ja haluaa ratkoa ongelmia sinnikkäästi. Eläin näkee enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia ympärillään, käyttäyminen on joustavaa eikä vastoinkäymiset horjuta sitä helpolla.
Palautuminen
Stressiä syntyy elämässä aina, hyvistäkin asioista. Mutta kaikesta tarvitaan palautumista eli stressitasojen laskua. Fyysinen ja henkinen palautuminen on edellytys, jotta eläimemme pysyy hyvinvoivana jatkossakin. Hyvinvoivan, onnellisen eläimen resilienssi (psyykkinen selviytymiskyky ja joustavuus, kyky toimia ja palautua muuttuvissa olosuhteissa) on korkea.